Dieta cukrzycowa a chora trzustka

Cukrzyca jest jedną z chorób cywilizacyjnych, która pojawia się u coraz młodszych pacjentów. Jest ona związana z nieprawidłowym działaniem organu, zwanego trzustką. Odpowiada ona za wytwarzanie naturalnej insuliny, czyli enzymu, który przetwarza zjedzony przez nas cukier. Jeżeli trzustka wydziela zbyt mało tej substancji, pojawia się cukrzyca. Jej leczenie trwa niestety przez całe życie. Należy regularnie zażywać syntetyczną insulinę w tabletkach, albo w zastrzykach, dzięki czemu organizm będzie mógł funkcjonować prawidłowo. Oprócz tego bardzo ważna jest dieta cukrzycowa. Bez niej branie leków nie będzie miało zbyt wielkiego sensu. Jedzenie cukrzyka powinno być ubogie w cukry proste, gdyż dostarczanie ich do organizmu może spowodować nadmierny ich poziom w organizmie, ponieważ chora trzustka nie poradzi sobie z tak dużą jego ilością. Cukrzykom nie wolno jeść między innymi owoców takich jak banany, jabłka, czy też winogrona. W ich diecie zabronione są także słodkie jogurty, batony, czy czekolada.

Możesz również polubić…