Dieta cukrzycowa – warzywa, owoce, zupy i sosy

Ludzie chorujący na cukrzycę powinni szczególną uwagę zwrócić na sposób odżywiana, gdyż może on sprawić, że skutki choroby nie będą tak uciążliwe. Dla tych osób opracowana została dieta cukrzycowa. Jest ona związana z różnymi rodzajami produktów spożywczych, np. z warzywami, owocami, zupami oraz sosami.
W diecie cukrzycowej zalecane są następujące warzywa, owoce, zupy oraz sosy:

warzywa i owoce, które są świeże i mrożone,
soki warzywne,
szczególnie polecane są rośliny strączkowe, wśród których znajdują się m.in.:

groch,
fasola,
soczewica,
soja,
ciecierzyca,

zupy, które są gotowane na warzywach, a także chudych wywarach mięsnych,
sosy o niskiej zawartości tłuszczu przygotowane na bazie jogurtu.

Należy zauważyć, że w tej diecie są natomiast przeciwwskazane następujące rodzaje warzyw, owoców, zup oraz sosów:

frytki,
warzywa konserwowane,
chipsy,
ziemniaki pieczone,
owoce kandyzowane,
owoce znajdujące się w słodkich syropach,
zupy zaprawiane śmietaną,
kremy sałatkowe,
majonez,
tłuste sosy przeznaczone do ryb oraz mięs.

Możesz również polubić…