Dieta cukrzycowa – jakiej żywności unikać?
Osoby chorujące na cukrzycę powinny przestrzegać specjalnej diety, która pomoże im w walce z dolegliwościami i zapewni lepsze samopoczucie. Nie jest ona wcale skomplikowana, a dodatkowo może być smaczna i urozmaicona. Dieta cukrzycowa w połączeniu z lekami obniżającymi poziom cukru we krwi i aktywnością fizyczną nie doprowadzi do dalszych powikłań i pozwoli ci normalnie żyć.
Dieta cukrzycowa powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta, w zależności od wielu czynników. Są jednak pewne podstawy, do których powinien stosować się każdy cukrzyk, a mianowicie:
Należy unikać dodawania soli do potraw. Jej dzienne spożycie nie powinno przekraczać 5g.
Warto zrezygnować ze smażenia potraw, lepiej gotować je na parze, dusić lub piec.
Owoce najlepiej zastąpić warzywami. Oczywiście, nie trzeba z nich całkowicie rezygnować, jednak niektóre z nich mają w składzie za dużo cukrów (banany, winogrona).
Dieta cukrzycowa powinna bezwzględnie obejmować zakaz jedzenia słodyczy i spożywania alkoholu.
Najnowsze komentarze